Επιλογή Σελίδας

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΟΣ υλοποιεί ως εταίρος υλοποίησης το πρόγραμμα Υποστήριξης Ένταξης στην Ελλάδα Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας, με το ακρωνύμιο HELIOS.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2019. Στόχος του προγράμματος είναι:

  • Η ενίσχυση των προοπτικών ανεξαρτησίας και αυτονομίας των επωφελούμενων της διεθνούς προστασίας οι οποίοι διαμένουν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας, καθιστώντας τους ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας,
  • Η δημιουργία ενός μηχανισμού ένταξης των επωφελούμενων που θα αποτελέσει και έναν εκ περιτροπής μηχανισμό στέγασης στο ήδη υπάρχον προσωρινό σύστημα στέγασης της Ελλάδας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος για ένταξη των επωφελούμενων στην ελληνική κοινωνία, το πρόγραμμα HELIOS προβλέπει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Μαθήματα ένταξης: Διεξαγωγή μαθημάτων ένταξης τα οποία θα περιλαμβάνουν ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, τον βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες.
  • Στήριξη στέγασης: Στήριξη επωφελούμενων για ανεξάρτητη στέγαση σε διαμερίσματα με ενοικίαση στ’ όνομά τους.
  • Στήριξη της απασχόλησης: Πρόβλεψη για ευκαιρίες ατομικής απασχόλησης και ενίσχυση της εργασιακής ετοιμότητας, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της πρόσβασης σε πιστοποιήσεις σχετικές με την εργασία και της δικτύωσης με πιθανούς εργοδότες.
  • Παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξης: Τακτική αξιολόγηση της προόδου ένταξης των επωφελούμενων, ώστε να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται σε θέση να διαπραγματευτούν επιτυχώς με τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος HELIOS και ότι θα μπορέσουν να ζήσουν αυτόνομοι στην Ελλάδα.
  • Ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής: Διοργάνωση workshops, δραστηριοτήτων και events και διεξαγωγή μίας πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των επωφελούμενων στην ελληνική κοινωνία.

Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης (ILC) στην Κρήτη:

Ηράκλειο
Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός
Λ. Ανδρέα Παπανδρέου 107, Τ.Κ. 71414, Γάζι (έναντι Candia Maris Hotel)
+30 2810 376653 | info@ploigos-ea.gr
Πληροφορίες: Μαράκη Αγγελική

Χανιά
Αποκορώνου 7 & Νικολάου Πλαστήρα 4 (Στοά Βαρδινογιάννη), Τ.Κ. 73134 , Χανιά
+30 28210 28426 | info@ploigos-ea.gr
Πληροφορίες: Χριστοδουλάκου Κωνσταντίνα

Σητεία
1ο χλµ Σητείας-Πισκοκεφάλου, Τ.Κ. 72300, Σητεία (εντός πρώην ΕΛΓΟ Δήμητρα)
+30 28430 25345 | info@ploigos-ea.gr
Πληροφορίες: Μαρκάκη Καλλιόπη


Δελτία Τύπου

Το πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2022 υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΟΣ» είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος HELIOS στην Περιφέρεια Κρήτης.
Το πρόγραμμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 χρηματοδοτείτο από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME).