Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ επιχειρεί τη διοργάνωση και εδραίωση ενός θεσμού, ετήσιου κι επαναλαμβανόμενου (σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Κρήτης), με θέμα:
«Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία».
Η πρώτη πιλοτική διοργάνωση του θεσμού αυτού θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής του Δ. Χερσονήσου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 26-27-28 Αυγούστου 2022, 18:00-12:30.
Επιδιώξεις:
- Μέσα από τον θεσμό αυτό επιδιώκεται η κατανόηση και επαναπροσέγγιση, η διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου.
- Επιδιώκεται επίσης η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής διοργάνωσης του θεσμού, των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, της τοπικής μικροεπιχειρηματικοτητας, των τοπικών συλλογικοτήτων καθώς και της τοπικής κοινωνίας.
- Επιδιώκεται ακόμη η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής και κατανάλωσης, για νέα -από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα- μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής, την τοπική οικονομία, τη μικρή επιχειρηματικότητα, κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου.
Προϋποθέσεις διοργάνωσης – πραγματοποίησης του θεσμού σε μία περιοχή:
- να προκαλεί το ενδιαφέρον των Δημοτικών Αρχών, άλλων τοπικών φορέων αλλά και των τοπικών κοινοτήτων σε σχέση με την συμμετοχή στη διοργάνωση του.
- να υπάρχουν προϋποθέσεις σχεδιασμού τοπικών χωρικών-οικονομικών Συστημάτων
- να υπάρχει διάθεση (από τους τοπικούς φορείς) και σχέδιο για «εμψύχωση κι αξιοποίηση» αυτών των συστημάτων και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων και εκδηλώσεων.
- να δύναται να αφήσει αποτελέσματα και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή.
- να δύναται να αποτελέσει «ευκαιρία» και απ’ αρχή για τη δημιουργία ενός τοπικού αναπτυξιακού μοντέλου στη βάση των ιδιαίτερων τοπικών δυναμικών.
Ο Θεσμός δομείται πάνω σε δύο Πόλους- Άξονες
α) Είναι Τοποκεντρικός: ”φωτίζει”, κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης.
β) Είναι Παγκρήτιος: προβάλλει, παρουσιάζει, διαπραγματεύεται θέματα , προβλήματα, αναδεικνύει συλλογικές πρωτοβουλίες παγκρήτιας διάστασης κλπ.
Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο ανάδειξης – στήριξη του Συστήματος: “Κρητική διατροφή”», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η διοργάνωση του θεσμού στηρίζεται επίσης από τον Δήμο Χερσονήσου.
Στο πλαίσιο του 3ημέρου των εκδηλώσεων (διάχυτες σε όλο τον οικισμό της Επισκοπής, αλλά και σε άλλα χωριά) θα παρουσιαστούν παγκρήτιες συλλογικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, θα απονεμηθούν νέα σήματα σε προϊόντα, θα υπογραφούν – μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων συμφωνίες συνεργασιών για τοπική ανάπτυξη και οργάνωση χωριών και τομέων, θα παρουσιαστούν οι δυναμικές της περιοχής και της τοπικής της κουζίνας, θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες συζητήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις αναψυχής, εργαστήρια για παιδιά κ.ά.
Η διοργάνωση του 1ου θεσμού θα λειτουργήσει πιλοτικά και υποδειγματικά για τις επόμενες διοργανώσεις.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ακολουθείστε τον σύνδεσμο εδώ.