Select Page

Tη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 δημιουργήθηκε το «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης», το πρώτο στην Ελλάδα.
Η ίδρυση του Δικτύου αυτού σηματοδοτεί πρωτίστως την αποφασιστικότητα των μικροπαραγωγών – Οικοτεχνών (αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης) να αναλάβουν με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο την ευθύνη που τους αναλογεί, όχι μόνο για την παραγωγή, μεταποίηση και προώθηση των οικοτεχνικών τους προϊόντων, αλλά και τις αξίες και το μοντέλο πάνω στα οποία στηρίζεται αυτή η διαδικασία.
Ένα μοντέλο που αναδεικνύει ΑΥΤΟΝ που το έκανε, το ΠΩΣ το έκανε, ΠΟΥ το έκανε και ΠΟΤΕ το έκανε.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης ως στόχο, την συνένωση μικρών δυνάμεων αλλά μεγάλων εμπειριών, την ανάδειξη της τυπικότητας και της ταυτότητας προϊόντων, ανθρώπων και τόπων αλλά και τη σύνδεση όλων αυτών με την τοπική αγορά και τους καταναλωτές, μέσα από παραδοσιακές ή σύγχρονες πρακτικές εμπορικής αξιοποίησης των οικοτεχνικών προϊόντων.
Το «Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης» και κατ’ επέκταση τα μέλη του, σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή, δεν είναι μόνοι. Έχουν δίπλα τους τον ΠΛΟΗΓΟ Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή (μη κερδοσκοπικός συλλογικός φορέας: την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, Αναπτυξιακών Εταιρειών Κρήτης, Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, δικτύων Τουρισμού και Πολιτισμού, του Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και άλλων), καθώς και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για επιστημονική στήριξη.
H Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει χρηματοδοτικά την προσπάθεια αυτή, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει με την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μιας πρότασης (με αποδέκτες αρμόδια Υπουργεία) για τη δημιουργία Εθνικής νομοθεσίας για την Οικοτεχνία. Όπως και στη συνέχεια έγινε.
Το «Δίκτυο» είναι ανοιχτό στους/στις παραγωγούς – οικοτέχνες με προϋπόθεση την αποδοχή των κανόνων και των υποχρεώσεων αλλά και των διαδικασιών αποβολής από αυτό, όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
Έχοντας επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που έχουν διαμορφωθεί από ένα παγκοσμιοποιημένο αγροδιατροφικό σύστημα, με χαρακτηριστικά έντασης, μεγέθους, χαμηλών τιμών αλλά με μεγάλες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες, τα μέλη του δικτύου έρχονται να καταθέσουν τη δική τους άποψη διεκδικώντας το δικαίωμα να εκφράζουν και να προβάλλουν με τον τρόπο τους, το δικό τους αξιακό μοντέλο, καθώς και των προϊόντων τους.